Dostupné raw recepty, které zvládne každý

Anketa

Inspirují vás mé stránky?

Celkový počet hlasů: 425

 zajímavosti-postřehy

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

Letos poprvé sklízím vytoužená , jedlá a léčivá semena tohoto nepřehlédnutelného bodláku. Dorůstá výšky cca 2 metrů a je nesmírně pichlavý...:)...takže práce v rukavicích je zaručena.
Sklizené květní stvoly se semeny sušíme na slunci. Třeba rozložené na plachtě, která zachytí uvolněná semena, nebo zavěsíme nad papír ve větraném a suchém prostředí.
Sklízíme ještě než se začnou objevovat bílá chmíříčka, z důvodů přemnožení na zahrádce či sezobnutí ptáčkem. Z vyschlých květnch stvolů vymlátíme např. paličkou semena a vyfoukáme opatrně zbytky chmíříček.
Vyčištěná semena uložíme na suché a chladné místo. Třeba v zavařovacích sklenicích.
Na fotce mám semínka ze 3. hlaviček...což si myslím že jich je dost a to tento bodláček kvete od června do září. Mám jednu sazenici a myslím , že zatím bohatě stačí....:)
Semena ostropestřce se doporučuje používat všude tam, kde jsou zdravotní potíže spojené se špatnou funkcí jater, nebo kde je třeba játra pročistit. Po vydatném pití alkoholu, při otravách, při žloutence, cirhóze jater, infekční mononukleóze, po chemoterapii apod.

Semena nameleme, přídáme cukr či med, aby se sylimarin lépe vstřebal do krve a podáváme 2 – 4 lžičky denně po dobu jednoho měsíce.
Bohatou sklizeň a sluníčko v duši všem!!

 

Bazalka pořád připravená.......

Chcete mít neustále po ruce čerstvou bazalku?
Stačí odlomit vršky a dát je do nádobky s vodou. Rychle zakoření, takže ji můžete přesadit
do hlíny, ale nemusíte. Já ji mám přes zimu v kuchyni jen ve vodě a jak ji pořád zaštipávám, tak neustále obráží.
Takže je vlastně nesmrtelná a vy máte stálý příjem této superfood bylinky.

Krásné bazalkování všem......

 

Ptačinec - superfood po celý rok zdarma

Určitě ho každý zná ve formě plevele. Ptačinec je tak odolný, že roste i pod sněhem, pokud teplota neklesne pod dva nad nulou.
Takže pokud máte zahradu, či místečko kde roste, hurá na něj třeba o vánocích.
Vykouzlíte z něj třeba výborné smoothie s ovocem, zeleninový salát, nebo pomazánku.....meze fantazii se nekladou Emotikona smile

Paleta léčebných účinků je široká. Obsahuje vitamín C, rutin, zinek, mangan, draslík, selen, ale také vitamíny z B řady - B1 a B2. Zklidní pokožku při svědění, napomáhá proti zánětům, čistí pleť a obecně má pozitivní vliv na pokožku. Odvar účinkuje jako tonikum a diuretikum, napomáhá při léčbě onemocnění ledvin a rovněž jej lze využít při zácpě. Využívá se i při revmatických problémech, kde je vhodné připravit si vodní lázeň z ptačince, ve které se vykoupeme. Vodní lázeň kladně působi také na zhojení ranek, ekzému, lupénky a léčbu vředů na kůži. K potírání použijeme přímo šťávu z nati utrženého ptačince.

Na obrázku vidíte dnešní moji večeři. Smoothie z ptačince, banánu, hrst rozinek a hrnku vody

Sluníčko v duši všem.....

Naše včelky a jejich zásoby na zimu.

Bio jablíčka

Naše úrodná zahrada stále něco plodí. Tentokrát sklízíme jablíčka.
Tento plod, bych nazvala něco jako "kutálející se lékárna"
Má detoxikační a regenerační účinky a mají přes 80 % vody.
Posilují imunitní systém, srdce, cévy a starají se o stabilizaci hladiny cukru v krvi.
Doporučuji jíst toto voňavé a šťavnaté ovoce i se slupkou.
Nejbohatším zdrojem vitamínů je pravě slupka, která obsahuje:
draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník, vitamín C, E, A, vlákninu,
nenasycené mastné kyseliny a karoten.
Asi jednu třetinu tohoto úžasného a všem dostupného ovoce tvoří
pektin. Ten v žaludku boptná a váže na sebe přebytečné tekutiny
a toxické látky jako je rtuť či olovo a odvádí je z těla ven.
Pektin půsbí na vyprazdňování střev, ovšem je účinný pouze v syrovém stavu.
Varem se změní na rosol.
Dále jablíčka snižují hladinu cholesterolu a jsou vhodná při redukčníh a očistných kůrách.

Sluníčko v duši všem přeje
Petra

 

Letos je opravdu velká úroda. Vidím to na metráky. Krásné naše Bio broskve. Děkuji stromečkům, že máme co jíst 

Bio hrušky z vlastní zahrady.

Takže cca 14 dní jsem byla na broskvích a moje ovocná jízda bude pokračovat na těchto báječných hruškách.
Hrušky vám krásně pročistí střeva odstraní zácpu a zklidní další trávicí obtíže.
Toto sladké ovoce umí odstranit těžké kovy a jedovaté látky z těla jako je olovo, rtuť či kadmium.
Obsahují draslík, měď, zinek, sodík, fosfor, či vápník a vysoký podíl vitamínu B a C. Nesmím ještě zapomenout na úžasnou vlákninu, která podporuje náš zažívací trakt.

Takže přátelé, s chutí do toho.

Krásný den vám všem přeje Petra.

 

 

Bio hrozno z naší zahrady - silný antioxidant!

posledních pár dní sklízím nádhernou vinnou révu. Máme ji vskutku hodně a vícero druhů. Z modrých sladkých bobulek, kterých máme nejvíce dělám šťávu. Očesané víno odkuličkuji, pak proženu lehce v mixéru, ne moc aby šťáva nebyla trpká. Pecičky obsahují dost tříslovin a ty způsobují onu trpkost nápoje.
Pak již jen přecedím přes sítko, naleji do láhví a šup do mrazáku.
Tuto doslova vitamínovou, detoxikační bombu, popíjím od podzima do léta.
Hrozny zvyšují hybnost střev, udržují rovnováhu střevní flóry a dodávají buňkám energii ve formě jednoduchých cukrů. Posilují činnost srdečního svalu, rozšiřuje cévy a zabraňují tak ukládání cholesterolu. Hrozny jsou také výborným pomocníkem při redukční dietě, mají močopudné účinky a pomáhají vyplavovat jedovaté odpady z těla. Dále aktivují detoxikační účinek jater.
A co obsahují?
Vitamíny skupiny B, C, E, provitamin A, draslík, železo, měď, flavonoidy(silné antioxidanty), vápník, hořčík, fosfor.
Vinná réva, toho obsahuje samozřejmě daleko více, uvádím výčet toho nejdůležitějšího.
Jakmile mi skončí půst, těším se jak celý den v tomto horku, budu popíjet tento detoxikační, antioxidační nápoj plný vitamínů.

Krásné slunečné dny vám všem přeje
Vaření bez vaření podle Petry Rybové

 

Jak vypadá můj běžný den

Přátelé,stále častěji mi píšete jak vypadá můj den a jak se stravuji.

Tak jsem se rozhodla, že vám jej popíši.

Ráno před snídaní si vytáhnu kartičku s afirmací, kterou si pak celý den v duchu opakuji.

Dnes má afirmace je: Dovoluji lásce ve svém srdci vysílat signály do vnějšího světa

jakoukoliv afirmaci, kterou procítíte srdíčkem, má neskutečnou moc. Zkuste si udělat své kartičky s afirmacemi a uvidíte, že budete šťastnější:)

Kolem 7 hodiny si dávám smoothie.Nejraději mám špenát s banánem.Samozřejmě pak co dům dá, viz. v receptech.

Někdy pudink s chia, nebo pohanku s ovocem.

Dalším pokrmem je až oběd okolo 11-12 hodiny. To většinou odnesou nějaké špagety ze zeleniny (cuketové, řepové, mrkvové, okurkové) se zálivkou nebo nějaké karbanátky ze semínek a zeleniny.

Do večera si dám když me honí mlsná třeba ještě nějaký karobový chlebíček, nebo raw čokoládu.

Mezi tím piji čistou vodu,ovozel šťávy nebo zelený čaj a ten je jediný , co vařím.

Někdy nerozlišuji snídani , oběd, večeři. Jednoduše si dám kdy co chci dle chutí. Netrápím se tím, jestli jsem měla vyvážený den co se energie a vitamínů týče.Jak se říká, víra tvá tě uzdraví. Takže já věřím v to, cokoliv dělám s dobrou vírou je v pořádku a neublíží mi to.To co mi bude chybět za ten den v potravě , tělo si to z prány vezme.

Také si najdu čas na meditaci.Stačí 10 minut denně i méně a jen vnímat svůj dech . Hlavně žádný stres, strach a podobné věci užírající naši duši.

Také se hodně pohybuji a pracuji.Denně mám 8 km chůze , práce na zahradě, u včeliček a v zimě prokládám pohyb rotopedem či veslama.

Takže v kostce.

Důležitá je nejen strava,ale také pohyb,pozitivní myšlení,mít se rádi takový jací jsme a víra v to co dělám a nenechat se nikým ovlivňovat.Prostě si žít svůj život.

Krásný život  plný elánu a radosti přeji od srdíčka všem :)

 

Milí rawáčci,

chtěla jsem se s vámi podělit o čtyřleté zkušenosti a postřehy v živé stravě, co je a není dobré pro naše tělíčka. Stručně jsem informace shrnula pro vás do 11. bodů

1. Zelené listy by měli tvořit polovinu naší stravy, takže hodně hodně smoothies

2. Vyvarujte se velké konzumace sušených věcí, tělo zbytečně dehydrujete. Ikdyž na začátku nám tyto věci pomáhají se udržet na     živé stravě, snažte se omezit tyto potraviny
Čím méně zpracované tím lépe pro zažívání ikdyž je to raw

3. Mnoho ingrediencí v pokrmu též není moc dobré. Čím jednodušší, tím lépe pro trávení.

4. Co jde tak namáčíme, ořechy, semena, sušené ovoce, mák aj..Namáčením vše probudíte k životu a dostanete ze suroviny vše dobré co ukrývá

5. Jezte spíše víc semen, než ořechů .Mandle jsou ještě semínka

6. Zařaďte hořké potraviny jako pampelišky, rukola aj..dobré pro játra a zažívání

7. Přirozený pohyb aspoň 10 minut denně ve formě procházky, nejlépe v lese

8. Velmi důležité!! Pozitivní myšlení, můžete se stravovat nejlíp jak umíte, ale jen strava nestačí. Meditujte, v duchu si říkejte afirmace, které vás naladí na vyšší vibrace

Život člověka je takový ,jaký si ho jeho myšlenky udělají

9. Vyhýbat se stresu !!!!!!!

10. Pravidelná očista tlustého střeva

11. Nechte odpočinout vaše nejen zažívací orgány a dopřejte tělu jeden den v týdnu den půstu jen o čisté vodě .

Raw strava není jen o stravě ,je to životní styl

Krásný den plný života všem

 

Včelí pyl

Na co je pyl dobrý?

Snižuje vysoký krevní tlak

Normalizuje činnost trávicí trubice

Zvyšuje počet červených krvinek

Je dobrý na tělesnou kondici

Léčí záněty  prostaty

Přispívá k prodloužení života

Blahodárně účinkuje na slinivku břišní 

Mírně projímavý a močopudný účinek

Odstraňuje toxiny z těla

Posiluje organizmus po operacích a nemocech

Uklidňuje nervovou soustavu

Na klidný spánek

Léčí horní cesty dýchací

Uvolňuje hleny

Kornatění a rozšíření tepen

 ekzémy a vyrážky

Snižuje obsah cholesterolu v krvi

Léčí anémii

Onemocnění žlučníku

Léčí ledvinové kameny

Pozitivně působí na chod srdečního sva

Má velký význam pro životní procesy v celém těle

Urychluje zacelení ran a spálenin

Obsahuje látky proti stárnu

Podněcuje látkovou výmě

Neuvěřitelné, že?

Na fotce vidíte pyl v buňkách z naší zahrádky
Je výbornej, dávám si ho do mrazáku
Každý den děkuji včeličkám že jsou a co nejen pro člověka dělají

Strava bohů, ano přesně tak. Plný rámek medu .... Další raw produktík ,ale recept vám nato fakt nedám... Nemám 

Náš raw produkt, plástvový med
Voní tu krásně po celé kuchyni, ale za chvílí už nebude, protože jsme horší než vosy 

 CHŘEST

Je bohatý na vitamíny: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, asparagovou, esenciální oleje, riboflavin. Tato kombinace působí doslova jako elixír mládí. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Má nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu.Vysoký podíl vlákniny.

Pro zdraví

Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak.
Pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu.
Upravuje hladinu cukru v krvi .
 Rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě.  Příznivě působí na problémy s prostatou.
Harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti.
Brání zadržování vody v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
Upravuje  průjem i zácpu.  Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

Jak to dělám já se špenátem na zimu

Chci se s vámi milí rawáčci podělit jak mít po ruce v zimě zelené listí
Pokud máte samozřejmě místo kde pěstovat a skladovat. Vyseju si tři velké záhony špenátu, něco nechám na jídlo a když jde pomalu do květu, tak ho sklidím,nasáčkuju si denní porci a elá hop do mrazáku. Začínám ho konzumovat od podzimu až do jara. Od čerstvého není k rozeznání.Stačí vyndat sáček z mrazáku, pořádně i s pytlikem rozmačkat,krásně se rozdrolí a už tím láduju mixér.... a už to jede, smoothies, polévky...
Jsem vděčná, že to mohu takto praktikovat a mít svůj oblíbený Bio špenát
Není to žádný vynález, ale někdy i ty nejprostější věci člověka nenapadnou

Přeji všem prozářené dny 

 

Super semínka CHIA

Chia mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, který je dokonce vyšší, než u semínek lněných. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou. Typ omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v Chia, se jmenují alfa-linolenová kyselina .

Pro zdraví:
podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku
výborné na pamět
mají hojivý a protizánětlivý účinek
blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunit
snižují hladinu LDL cholesterolu
 Předchází vzniku Alzheimerovy choroby
jsou významnými antioxidanty

3 lžíce těchto semínek poskytuje 11 g vlákniny, 4 g bílkovin, 9 g tuku,  fosfor,  mangan a vápnk.Dále draslík, sodík, želez, fosfor, zinek, chrom, kobalt a síru. Z vitamínů pak především vitamíny skupiny B (zejména vzácný B17), vitamin A, C či E.

 

"Obyčejná " cibule 

Léčivé účinky

Cibule je výrazně dezinfekční, dále v sobě ukrývá fosfor, vápník, fluor, vitamíny C, B, E, A a mnoho dalších látek. Má dráždivý vliv na játra a slinivku břišní. Upravuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník a trávení, má močopudný účinek, vliv na srdeční činnost-snižuje krevní tlak, uklidňuje nervy, ovlivňuje příznivě činnost štítné žlázy, působí proti nachlazení, proti hlístům a dalším střevním parazitům. Cibule je  účinným prostředkem proti kašli, zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně, při bakteriálních nebo plísňových onemocněních dýchacích cest. Při rýmě se její šťáva vkapává do nosu, při bolestech ucha se jí vykapává ucho. Kolečka syrové cibule se přikládají na zasažené místo po bodnutí hmyzem a snížíme tak bolestivost. Cibulovou šťávu můžeme použít na špatně se hojící rány a vředy.

 

Petržel

Silicová směs – myristicin, limonen, eugenol a alfa-thujen vytvořila účinnou ochranu před formováním tumorů.

Dále obsahuje velké množství flavonoidů – včetně apiinu, apigeninu, crisoeriolu a luteolinu, které mají velmi silné antioxidační vlastnosti.

Petržel také obsahuje třikrát více vitamínu C než pomeranč. Vitamín C je  důležitý pro zdravou funkci imunitního systému, mladistvou kůži a klouby.

Dodatečně obsahuje karotenoidní antioxodanty lutein , které zlepšují zrak a pomáhají tělu neutralizovat škodlivé UV záření.

Hojně bohatá na chlorofyl

Petržel obsahuje extrémní množství chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Chlorofyl a flavonoidy pomáhají společně zlepšit formování buněčných tripeptidů. Vyšší úroveň těchto buněčných tripeptidů dovoluje tělu lépe se detoxikovat a efektivněji se hojit.

Pomocí těchto vlastností může petržel zlepšit okysličení buněk.

Petržel je úžasný zdroj kyseliny listové, která má schopnost redukovat úroveň homocysteinu. Homocystein je zprostředkovatel zánětů, které jsou spojené s kardiovaskulárním onemocněním a degenerací mozku. Kyselina listová je také důležitá pro těhotné ženy a hraje velmi důležitou roli při vývoji plodu.

Petržel je také silně močopudná, čímž snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Tím, jak zvyšuje vylučování sodíku a vody pomocí moči, zvyšuje zpětné vstřebávání draslíku do ledvin. To je zvláště užitečné při špatném oběhu, otocích, celulitidě a jiných kardiovaskulárních problémech.

Šťáva z petržele je vhodná pro zlepšení pleti a struktury vlasů.

Tím, že redukuje záněty a vytváření hlenů v těle, má slibné výsledky při použití pro redukci astmatu, alergií, bronchitidy a infekce močových cest.
Velké množství chlorofylu také zlepšuje tělesný pach a dech. Chlorofyl zde vystupuje jako antimutagen a způsobí, že se bakterie zodpovědné za tělesný zápach tolik nemnoží. Petržel se dobře kombinuje s česnekem a cibulí a pomáhá zmenšit jejich odér skrze vaše tělo.

 Přirodní kyseliny, chlorofyl a enzymy v této potravině zvyšují střevní mikroflóru a tím pomáhají neutralizovat jedy, plyny a nafouknutá břicha.

Úžasné avokádo


obsahuje:

Vitamin A
Vitamíny skupiny B (B1, B2, B6)
Vitamin C
Vitamin E
Nenasycené masné kyseliny
Proteiny
Lecitin
Vápník
Hořčík
Draslík
Železo
Fosfor

 

Další příznivé účinky:

Bohatý zdroj bílkovin
Pomáhá při tvorbě červených krvinek
Pomáhá při snižování nadváhy
Zmírňuje menstruační bolesti

Já ho prostě miluju ..jdou z něj dělat zázraky nejen v kuchyni

Pohanka


 Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.

Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.

Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.

Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.

Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.

Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

 

Rukola

 Obsahuje zejména velké množství vitamínu C a draslíku.


Vliv na zdraví:

Alkaloidy obsažené v této zelenině působí diureticky (močopudně) a stimulují zažívání. Listy mají osvěžující účinky a používají se k léčbě kašle.

je kancerogenní

Pokud rukolu konzumujete poprvé, smíchejte ji ještě s jinými druhy salátů a zeleniny. Její chuť je dosti výrazná a nemusela by vás ve větší koncentraci oslovit. Skvěle se doplňuje s chutí rajčat, česneku a bazalky.

Rukolu lze používat do studené (saláty, ať již zeleninové, těstovinové, rýžové, ale překvapivě také ovocné) i teplé kuchyně (jako lehce orestovaná příloha nebo též součást pokrmu).

 

Úžasná bazalka

Pro zdraví

 Látky v ní obsažené podporují vylučování žaludečních šťáv, působí také proti plynatosti střev, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení.

Zároveň působí na dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání. Také zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu.

Bílý lék.... Květák

Při trávení květáku dochází k nadýmání. To lze potlačit přidáním výrazného koření (česnek, kmín, mletý koriandr) nebo bylinkami podporujícími trávení (bobkový list, fenykl).

Květák obsahuje:

vitamin B1
vitamin B2
vitamin B5
vitamin B6
vitamin B9 - kyselinu listovou
vitamin B12
vitamin C
vitamin K
draslík (K)
vápník (Ca)
hořčík (Mg)
zinek (Zn)
měď (Cu)
železo (Fe)
jód (J)
mangan (Mn)
síru (S)
aminokyseliny
bílkoviny
sacharidy
vlákninu

 Tato zelenina prospívá dobré funkci pokožky, sliznic. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, růst zdravých vlasů, mají také protisklerotické účinky.

Pro zdraví

důležitý pro růst buněk a jejich obnov

posiluje imunitní systém

tlumí zánětlivé reakce

podporuje dobrou funkci kloubů

působí na snižování krevního tlaku

pomáhá předcházet onemocnění tlustého střeva

pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýře

 

Našlapaný banán

Banány obsahují tři přírodní cukry , sacharózu, fruktózu, glukózu společně s vlákninou. Banány jsou značným zdrojem energie.

Vědci prokázali, že dva banány dodají energii pro 90-minutový trénink.

Vhodné při depresích

Banány obsahují tryptofan, aminokyselinu přeměňující se v těle na serotonin, který je znám svým relaxačním a náladu zlepšujícím účinkem.

Premenstruačním syndrom:

Vitamín B6  reguluje hladinu krevního cukru, která ovlivňuje náladu.

Anémie (chudokrevnost):

Banány jsou bohaté na železo a podporují tvorbu hemoglobinu.

Banány jsou bohaté na draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak a tím předcházet infarktu a mrtvici.

Na draslík bohaté ovoce pomáhá učit se a zvyšovat pozornost.

Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají banány obnovit normální funkce střev.

Kocovina:

Jedení banánů mezi hlavními jídly, pomáhá udržet hladinu krevního cukru a předcházet tak ranní nevolnosti.

Banány jsou bohaté na B vitamíny uklidňující nervy.

Při pokousání hmyzem, zkuste vetřít do postiženého místa vnitřní dužinu banánu.

Banány jsou užívány jako dietní potravina při zažívacích potížích. Je to jediné syrové ovoce, které může být užíváno při chronických potížích. Zároveň redukuje nadměrnou žaludeční kyselost a dráždění sliznice žaludku.

Banán je považován za „chladivou“ potravinu, která dokáže snížit fyzickou i psychickou horkost.

Vnitřní strana slupky z banánů se může využít při bělení zubů. Třete zuby jemně kouskem vnitřní strany slupky od banánů po dobu 2 minut.

Hustá Sedmikráska

Sedmikráska není jen kráska na  zahradě, ale je i zdraví prospěšná! Má v sobě vitamín C a pro jarní detox je naprosto ideální. Navíc je zcela zadarmo, když si ji natrháte v přírodě nebo na zahradě.

Sedmikráskové květy i listy můžete použít do salátů, můžete je upravit samostatně nebo s jinou listovou zeleninou podle vlastní chuti.

Doporučuje se

ke zvýšení výměny látkové v játrech,
žlučníku
a slezině,
proti zimničné horečce,
chřipce,
jako prostředek močopudný, při vodnatelnosti
a otocích,
při chronických onemocněních dýchacích cest
a kašli.

Žampiony pro zdraví

Žampiony nejsou pouze  pochoutkou, ale také představují léčebný prostředek. Ačkoli to málokdo ví, žampiony jsou účinnou protilátkou proti civilizační chorobě jménem alergie. Žampiony najdou uplatnění i při zmírnění projevů lupenky nebo při léčbě atopického ekzému. Pokud chcete vyzkoušet na vlastní kůži účinky žampionů proti těmto nemocem, stačí, když budete konzumovat jeho plodnice. Žampiony také obsahují vysoké procento vitamínu B1 a B2, draslíku, fosforu, železa a kyseliny listové.

 

Proč pít green smoothies?

Listová zelenina (a také řada planých rostlin) patří mezi skupinu potravin s velice blahodárnými účinky. Mimo to obsahují chlorofyl, látku se strukturou blízkou krevními barvivu hemoglobinu, který působí protizánětlivě nebo podporuje hojení ran.

Listovou zeleninu je tak přímo doporučeno konzumovat ve velkém množství. Ve skutečnosti ale u řady osob nepatří mezi stálice jídlníčku, částečně i díky své chuti. Jak na to? Udělejte si chuťové lákavé zelené smoothies. Ty využívají zajímavou vlastnost listové zeleniny, kterou je jen zanedbatelné množství sacharidů. To z ní činí surovinu, kterou je možné míchat prakticky s jakoukoliv další. Například se sladkým ovocem.

Sladké ovoce je plné jednoduchých cukrů, které jsou skvělým palivem pro svaly a mozek. Což ocení tělo zejména po ránu. V kombinaci s listovou zeleninou (a dalšími doplňky, jako jsou především namočená semínka, oříšky a tzv. superfoods) tak nastarujete den hustým koktejlem, který je nejen sladký, ale doslova prošpikován prospěšnými látkami. Vláknina ze „zeleného“ navíc žádoucím způsobem zpomalí vstřebávání cukrů do krve.

Co dát do smoothies?

Ovoce: banány, jablka, hrušky, kiwi, pomeranče, exotičtější ovoce jako mango…, v případě méně sladkého ovoce je možné přidat také přes noc namočených pár kousků sušených plodů, které mají koncenrovanější sladkou chuť

Listová zelenina: špenát, různé druhy salátů (ledový, římský…), polníček, rukola, na jaře také plané rostliny jako kopřivy, ptačinec žabinec, svízel přítula

Semínka: konopné, lněné, dýňové a další druhy

Superpotraviny: zelený ječmen, chlorella, spirulina, kustovnice čínská …

V zimním období je vhodné do smoothies přidat zahřívací koření, jako je kurkuma, zázvor nebo skořice.

Krásné zelené ráno všem a hodně sluníčka  v duši

Sláva máku

Pro zdravé a silné kosti existují dvě naprosto klíčové živiny - vápník a vitamin D. Vápník podporuje kosti a zuby, zatímco vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku a růst kostí. Dostatečný přísun obou látek je důležitý po celý život, zvláště pak ve vývinu, po padesátce a v těhotenství. Nejvíce vápníku přitom není v mléčných výrobcích, ale v máku.
 Zdravý dospělý člověk do padesáti let by měl denně přijmout 1 000 miligramů vápníku a 200 mezinárodních jednotek (IU – international unit) vitaminu D. Osoby nad padesát by pak měli přísun těchto živin zvýšit, a to nejméně na 1 200 mg vápníku a 400 až 600 IU vitaminu D denně.

Při osteoporóze, která je charakterizovaná křehkými a lámavými kostmi, je zapotřebí přijmout denně nejméně 1 300 mg vápníku.
Mák

I když si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není to pravda. Na prvním místě v obsahu vápníku je totiž mák, který ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko.

Mák se proto doporučuje těhotných ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již 100 gramů mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.

Bíle zelí plné vitamínů


Syrové zelí obsahuje vitamíny C, E, řadu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantothenovou, prvky sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód. Dále se v zelí nachází cholin, inulin, organické kyseliny a mnoho dalších užitečných látek.

Sníme-li před každým slaným jídlem několik listů syrového zelí nebo trochu kysaného zelí, přispíváme tím k léčbě jaterních nemocí jako například je jaterní nedostatečnost, zduřelá a opuchlá játra, počínající cirhóza, žloutenka typu A i B. Velkou úlevu přináší zelná kúra i při rakovině jater. V tomto případě doplňujeme kúru potravinovým doplňkem ze semen ostropestřce mariánského - půl lžičky prášku denně a lžící medu.

Nutno podoknout, že léčivé účinky má zelí pouze v syrovém stavu. Naopak vařené zelí zatěžuje játra. Někteří léčitelé považují vařené zelí pro játra za jed.

Již více než 80 let je znám a neustále prokazován výrazný léčebný účinek šťávy ze syrového zelí - 0,5 litru denně - při dně, všech formách revmatismu a artróze (společně se šťávou z celeru). Je-li organismus překyselen či Vás pálí žáha, pomůže vypít 2 - 3 dcl šťávy ze syrového zelí. Kysané zelí příznivě působí na trávení v žaludku a na činnost střev, údajně i při chudokrevnosti a plícních chorobách. Příznivý vliv má konzumace syrového zelí i při ateroskleróze.

Zelí napomáhá lepšímu vyučování odpadních látek. Své místo má i v kosmetice tím, že čistí krev a mění metabolismus buněk, působí omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.

A ještě je navíc tak šíleně levné

Mrkvová šťáva

 Pomáhá při normalizaci všech tělesných funkcí. Obsahuje hlavně vitamin A, ale i B, C, D a K. Napomáhá trávení, je přirozeným prostředkem proti tvorbě otoků a vředů, zvyšuje odolnost vůči infekcím. Dobře čistí játra od škodlivých nánosů. Je–li těch škodlivin moc, může se vám krátkodobě zbarvit kůže do žlutá. To svědčí o jejich silném vylučování a určité nedostatečnosti vašich jater. Pokud začnete včas s očistou těla, pak k ničemu takovému nedojde. Zázračně účinkuje karotková šťáva  při rakovině tlustého střeva. Vůbec nejlepší potravou pro střevo je směs karotkové a špenátové šťávy. U mrkve je nutno vždy odříznout zelený konec, který roste nad zemí. Působí totiž záporně na srdce.

Nori

Nori má 2x víc bílkovi než maso,dále řadu vitamínů A , B a C, a také vegetariány někdy postrádaný vit. B12, dále řadu minerálů a chlorofyl. Nori, jako všechny řasy, obsahuje hodně jódu. Je též lékem na chudokrevnost.

2 listy řasy NORI poskytují následující živiny: vit. A = 45 g špenátu; vit. B2 = 50-60 g vepřového masa; vápník = 1 vejce nebo 200 ml mléka; železo = 1 vejce nebo 600 ml mléka.

Tato mořská zelenina obsahuje o 10 až 20% více minerálních látek než pozemní zelenina. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímá škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je stupeň znečištění vysoký, tam řasy přestanou růst. Nori obsahuje kyselinu alginovou, která je schopna v lidském těle na sebe vázat těžké kovy a další toxické látky a vylučuje je přirozenou cestou. Rozpouští tuky a "uklízí" nahromaděný hlen v těle.

Protože Nori může snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku, je důležitá zejména pro lidi, kteří v minulosti konzumovali nebo konzumují nadměrné množství mléčných produktů a masa.

Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly.

Mořská zelenina je alkalická (zásadotvorná), vyrovnává tak překyselení organismu, což bývá příčinou mnoha nemocí.

Proč bychom měli mandle častěji zařadit do stravy:

sladké mandle obsahují kolem 50% tuku (34,1% mononenasycené a 11% polynenasycené), 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí dále najdeme 260 mg vápníku, 296 mg hořčíku, 732 mg draslíku, 4 mg železa, 520 mg fosforu, dále pak vitamíny skupiny B a velké množství vit. E – 24 mg , což je 350% denní potřeby! Mandle vynikají svým vysokým obsahem hořčíku, díky němuž působí jejich pravidelné užívání jako uklidňující prostředek.

Pravidelná konzumace mandlí se doporučuje zejména při těchto stavech:

měly by je pravidelně konzumovat těhotné a kojící matky, protože obsahují důležité látky pro vývoj plodu a kojence; Mandlové mléko podporuje tvorbu mateřského mléka

mandle jsou výborným preventivním prostředkem proti rakovině

hořčík, vápník a další prvky v nich obsažené podporují růst vlasů, nehtů zpevňují kosti a zubní sklovinu, působí proti degenerativním změnám kloubů…

jsou vhodným lékem na osteoporózu a demineralizaci kostí

mandle jsou dobrým zdrojem energie pro diabetiky

pozitivní účinek na srdce a cévy

navzdory tomu, že obsahují vysoké procento tuků, stejně jako vlašské ořechy snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi

posilují imunitní systém organismu

zlepšují průběh akné

posilují nervovou soustavu, pomáhají lépe překonat stres, deprese a únavu.

Někteří odborníci tvrdí, že duševní svěžest až do pozdního stáří nám zaručí již konzumace osmi mandlí denně. Samozřejmě je důležité každou mandli alespoň 50x rozžvýknout. (a k tomu pravidelně cvičit)

Starší lidé, kteří nemohu mandle rozkousat, mohou pít mandlové mléko.

Slunečnicová semínka


Živiny: 28% bílkovin se všemi esenciálními amynokyselinami, 24 - 40% oleje (podle druhu - potravinářská méně, olejné více), nenasycené kyseliny , zejm. kyselina lynolenová a lecitin

Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, B6, B12, D, K, E

Minerály a stopové prvky: fosfor, chlor, kobalt, mangan, hořčík, jód, vápník, fluor, draslík, zinek, železo, měď

Slunečnice je významná rovněž obsahem cholinu, betainu, tříslovin a éterických olejů

Co vám přinese zařazení RAW stravy do vašeho jídelníčku?

Likvidaci zdravotních problémů díky silné imunitě!
výrazně zpomalíte stárnutí! RAW strava má díky enzymům vliv na udržení mladého vzhledu, má tzv. anti-ageing efekt!
čistou a zářivou pleť díky nenásilné a přirozené detoxikaci!
konec počítání kalorií! Po přechodu na raw stravu silnější typy zhubnou a váhu si snadno drží.
konec pálení žáhy! RAW stravou nezatěžujeme trávící systém tak jako tepelně upravenou stravou, takže po jídle nedochází k pálení žáhy - trávíme snadno a rychle.
konec únavy a spoustu energie! Energii doplňujeme s každým soustem.
jasnou a kreativní mysl, probuzení Vaší vnitřní intuice.
více psychické pohody a stabilně dobrou náladu!

Takže není důvod nezačít
Já sama jsem vitariánkou několik let a mohu vřele doporučit

Dýňová šťáva


Dýňová šťáva je bohatá na zinek, což výrazně zvyšuje hladinu testosteronu. Šťáva je velmi užitečná pro lepší fungování nervového systému a zdraví pokožky.
Čerstvá dýňová šťáva obsahuje vitamíny i minerály ve výjimečně vyváženém poměru, zejména draslík a sodík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému, stejně jako osoby s chorobami ledvin. Decilitr čerstvé dýňové šťávy před spaním pomůže i těm, které trápí problémy s usínáním a spánkem. Vědecké výzkumy posledních let přičítají dýni i schopnost protinádorové prevence, zejména u rakovin plic a prostaty.
Nejcennější částí dýní jsou jejich semena, zdroj zinku, nenasycených mastných kyselin a vitamínů A, E a kyseliny listové. Konzumace dýňových semínek pomáhá k regeneraci pokožky, vlasů i nehtů. Pozitivně působí na zažívací trakt i na krevní oběh. Významný je jejich účinek na svalovinu svěračů močového měchýře, což ocení zejména starší muži při nezhoubném (stařeckém) zbytnění prostaty.
Podobné, ale razantnější je působení oleje z dýňových semen, který obsahuje všechny látky v mnohem větší koncentraci. Zevně působí při regeneraci pokožky po různých vyrážkách, popáleninách, ale jako pomocný prostředek například i při lupence. Vnitřně se užívá při zácpě, proti parazitům v trávicím systému, normalizuje tukovou výměnu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Přispívá k prevenci při potížích s prostatou. Zajímavé je, že se doporučuje i při chřipkách a nachlazení jako podpůrný lék, neboť vysoký obsah zinku napomáhá vylučování hlenů.

Zázračná brokolice, zelené zdraví

Brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko a je proto výborným doplňkem výživy při osteoporóze.

Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E, kyselinu listovou, minerály, flavonoidy. Zároveň má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní činí potravinu nejen velmi zdravou, ale i dietní.

Byla doložena také antikarcinogenní aktivita brokolice. Významnou roli při ní hrají glukosinuláty – sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.

Léčivé účinky švestek

Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.
Bolí vás klouby? Jezte švestky. Jsou výborným pomocníkem při dně, jako vynikající prostředek odbourávající a vyplavující především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijeme.
Švestky prospívají také srdci. Vitamin E, draslík i hořčík chrání před aterosklerózou, infarktem
Švestky ochraňují střeva.Máme-li problémy se střevy, můžeme si pomoci každodenní konzumací 4 čerstvých či sušených švestek. Švestky jsou i účinnou prevencí rakoviny střev.


 

 

Nabušený sezam

Složení sezamových semínek
Sezamová semínka obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny. Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a vitamínů B1, B2, B3 a karotenů.
Látka na 100 g sezamových semínek
B1 - thiamin
1 mg
B2 - riboflavin
0,25 mg
B3 - niacin
5 mg
vápník 500 - 1500 mg
hořčík 350 mg
železo 10 mg
zinek 10 mg
draslík 410 mg
fosfor 890 mg
Léčivé účinky sezamových semínek

Léčivé účinky semen sezamu na lidský organismus jsou tak široké, že jsou považovány za jedny z nejzdravějších semen vůbec.

Sezamová semínka působí příznivě při chorobách očí, vlasů, kůže a nehtů.
Vysoký obsah zinku podporuje imunitu.
Příznivě působí také na chod srdce.
Díky vysokému obsahu vitamínů B1 a B3 a hořčíku s fosforem působí proti depresím a neuróze.
Zvlhčují sliznici střev, pomáhají tedy při zácpě.
Zmírňují příznaky menopauzy.
Pomáhají ke snížení vysokého krevního tlaku.
Zlepšují látkovou výměnu.
Díky velkému množství vápníku pomáhají při léčbě osteoporózy.
Pro vegetariány slouží jako náhrada masa díky vysokému obsahu bílkovin.
Kvůli vysokému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti.
Pro ty s nesnášenlivostí na laktózu je sezamové mléko skvělou náhradou kravského mléka.
Zmírňují nadměrné pocení, především u žen v menopauze.