Dostupné raw recepty, které zvládne každý

Anketa

Inspirují vás mé stránky?

Celkový počet hlasů: 425

MÉĎA - dětem pro radost

Potřebujeme na světlou část těsta:
200 g datlové pasty
65 g mletého strouhaného kokosu ...
65 g mletého sezamu
65 g mletého slunečnicového semínka
Špetka soli

Tmavá část těsta:
200vg datlové pasty či jiného sladidla
130 g mletého máku
špetka soli

Formičky medvídka průměr cca 7,5 cm

z ingrediencí si vytvoříme tvárná těsta. Začneme makovým, které natlačíme do čumáčku, tlapek a zbytek pokrejeme světlou částí. Dáme cca na 5 min. do mrazáku aby se medvídkové lépe vyklopili.
Nejen, že jsou výborný a jednoduchý, ale i úplně k sežrání :)

Pohodové tvoření všem

 

RAW Perníkové řezy s čoko polevou

potřebujeme:
šálek mletých mandlí
šálek mletých lískových ořechů...
2 šálky mletých slunečnicových semínek
1 a 1/2 lžic perníkového koření
1 lžička skořice
2 lžíce agáve sirupu
datlová pasta na spojení těsta
Voda dle potřeby
Ořechy a semínka na posypání

Poleva: rozehřátý kokosový olej ve vodní lázni zahustíme kakaem a osladíme agáve či medem. Metličkou šleháme dohladka

Vše smícháme a datlové pasty dáme tolik aby se těsto spojilo.
Pokud je těsto dost sladké a ještě drobivé, přidejte trochu vody.
Natlačíme do oblíbené formy s pečícím papírem, ozdobíme polevou, ořechy a podáváme.
Krásné raw tvoření VŠEM !!

 

Sváteční inspirace

Velikonoční beránek

Potřebujeme na těsto:

200 g mletého slunečnicového semínka
220 g mletých vlašských ořechů
100g mletého strouhaného kokosu
150 g rozinek, trochu vody
střední mrkev nastrouhaná nahrubo
strouhaná kůra z celého citronu
vanilkové aroma

kokos na posypání
ořechy na dozdobení očíček a čumáčku
Forma na beránka vymazaná olivovým či kokosovým olejem a vysypaná kokosem

Poleva:
2 lžíce agáve sirupu či medu promícháme dohladka s 2 lžícemi kakaa a trochou vody.

Rozinky s trochou vody rozmixueme na kaši, přidáme ostatní suroviny a utvoříme těsto.
Namačkáme do formy a dáme cca na 2 hodiny do mrazáku.
Po stuhnutí beránka překlopíme na talíř a počkáme až sám vypadne:)
Ozdobíme polevou, posypeme kokosem a dotvoříme obličejík pomocí oříšků.
Beránka ještě před zdobením můžete nakrájet na 0,5 cm plátky a z každé strany sušit 2,5 hodiny při 42 stupních.
Formu jsem použila kameninovou o délce 28 cm.

 

Valentýnské srdíčko

Potřebujeme na korpus:
1 větší hodně zralý banán
1 lžíce citronové šťávy
150 g sušeného umletého kokosu

Jahodový džem:
130 g mražených či čerstvých jahod
1/4 lžičky skořice
1 lžíce agáve či medu
2 lžíce chia semínek

Poleva:
agáve sirup či med, trochu vody a nepražené kakao. Vymícháme dohladka.

Banán rozmačkáme vidličkou a zpracujeme se všemi ingrediencemi v těsto a necháme chvíli odpočinout.
Rozmačkáme si jahody vidličkou nahrubo (mražené necháme chvíli odrazit), přimícháme skořici , sladidlo a chia semínka
Těsto obalíme v kokosu a na pečícím papíře tvarujeme srdce, natřeme džemem a pocákáme polevou.
Krásného VALENTÝNA všem !!

 

Šťedrovečerní salát s "rybou"

Potřebujeme:
200 g mraženého hrášku
200 g mražené kukuřice...
Menší cibule
2 střední mrkve
Avokádo
Šťáva z 1/2 citronu, sůl
Plátek NORI

Kukuřici s hráškem necháme povolit, přistrouháme nahrubo mrkev, cibulku na proužky a promícháme.
Avokádo rozmixujeme ponorným mixérem či utřeme vidličkou s citronovou šťávou.
Přidáme do salátu, osolíme a promícháme.
Část salátu zabalíme do nori plátku ( to supluje pro někoho chuť ryby ) a podáváme

Přeji všem dušičkám prozářené svátky a v novém roce jen to nej, nej...

 

 

Mandlová štóla

Potřebujeme:
100 g mletých mandlí
50 g mletých vlašských ořechů
30 g lískových ořechů cca 4 hodniny namočených
50 g mletého kokosu
100 g sušených meruňek cca hodinu namočených
1 lžička skořice
1 lžička citrónové kůry
špetka soli

Meruňky rozmixujeme na hustou kaši s trochou vody z meruňek a smícháme všechny ingredience na tvárné těsto. Přidáme na půlky rozkrájené lískové ořechy a ještě promícháme. Pár jich necháme stranou.
Mezi strečovou fólií vyválíme 1cm silnou placku, kterou přehneme v 1/3. Povrch štóly dozdobíme půlkamí lískových ořechů, nakrájíme na plátky a sušíme 6-8 hodin do 42 stupňů.

Sluníčko v duši všem a krásné raw vánoční tvoření

Datlové kuličky

Potřebujeme cca na 12 kuliček:
100 g datlí
50 g strouhaného kokosu...
Lžička skořice
lžíce vody
Vlašské nebo lískové ořechy
karob na obalení

Datle rozmixujeme s jednou lžící vody na hustou kaši, přisypeme kokos, skořici a vytvoříme tvárné těsto. Vymodelujeme kuličky a do každé vmáčkneme ořech a obalíme v karobu, popřípadě v kakau. Naaranžujeme do papírových košíčků a můžete podávat.

 

 

Perníčky


Potřebujeme cca na 15 kusů
50 g mletého sušeného kokosu
50 g mletých mandlí
50 g mletého slunečnicového semínka ...
2 lžíce kakaa
Med
špetka soli
perníkové koření dle chuti.

Vše smícháme a spojíme medem v husté těsto. Perníkových koření je spousta druhů, takže sami uvidíte kolik lžic přidáte.
Přes strečovou fólii vyválíme 0,5 cm silnou placku a vykrajumeme tvary, které dle fantazie dozdobíme. Pokud chcete sušit, tak do 42 stupňů dvě hodiny z každé strany, ale místo medu použijte agáve sirup. Jsou skvělé obě varianty, sušené i nesušené.
Krásné vánoční tvoření všem
 

Linecké slepované


Potřebujeme na těsto:
100 g mletých mandlí
Lžička citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
Malé jablíčko nebo ½ většího...
špetka soli

Meruňková marmeláda:
Potřebujeme: 50 g sušených meruňek, lžika medu či agáve sirupu, 1-2 lžíce vody
Meruňky namočíme cca na hodinu do vody. Vodu slijeme a meruňky s čistou vodou rozmixujeme na džem. Dosladíme oblíbeným sladidlem.

Jablíčko najemno nastrouháme a smícháme s ostatnimi surovinami.
Přes strečovou fólii vyválíme placku, přibližně 2-3 mm silnou.
Vykrajujeme libovolné tvary a sušíme přibližne 4 hodiny v sušičce. Slepíme meruňkovou marmeládou a podáváme. Přibližné množství je 15 kusů již slepených tvarů.
Krásné vánoční raw tvoření všem

Plněné ořechy


potřebujeme na těsto:
100g vlašských, mletých ořechů
1 lžíce nepraženého kakaa či obyčejného
Med či agáve sirup na spojení těsta ...
Formička ve tvaru oříšku...co nejmenší..
Mouku z ovesných vloček, nebo mandlovou mouku na vysypání formičky, olivový či kokosový olej na vymazání formičky.

Náplň:
30 g vlašských, mletých ořechů, 1/2 banánu, špetka skořice, pár kapek rumového aroma. Sice není raw, ale pár kapek nevadí.

Přísady na těsto smícháme a spojíme sladidlem. Do vymazané a vysapané formičky lehce natlačíme těsto a vyklepeme. Pokud budete sušit v sušičcce cca 4 hodiny místo medu použijte agáve. Mě osobně chutnají více nesušené. Z tohoto množství připravíte cca 20 slepených ořechů.
Slepíme ořechy náplní a podáváme.
Krásné svátky všem a dobrou chuť

 

Vánoční panenky pro štěstí

Potřebujeme:
Kuličky hroznového vína, banán, datle, párátka

Na čokoládovou polevu:
Na 1 lžíci kokosového tuku dejte 1lžící kakaa. Množství si tak můžete regulovat dle počtu panenek.

Rozehřejeme tuk šetrně ve vodní lázni, přidáme kakao a metličkou vymícháme hladkou polevu.
Na každé párátko napíchneme nejdříve kuličku hroznového vína, potom datli a nakonec silnější kolečko banánu. Panenku vložíme do čokoládové polevy a pomocí lžičky ji celou polejeme. Po zashnutí můžete zopakovat ještě jednou. Nechte ztuhnout v lednici a podávejte.
Panenku můžete dát každému ke štědrovečerní večeři jako symbol lásky, štěstí a hojnosti.

 

Vanilkoví sněhuláčci

Potřebujeme cca na 5 kusů:
100 g pohanky cca na 3 hodiny namočené
50 g strouhaného mletého kokosu...
2 lžíce medu
vanilkovvé aroma
½ lžičky skořice
špetka soli
strouhaný kokos na obalení

Namočenou pohanku propláchneme a necháme pořádné okapat. Můžete ješte vysušit v plátýnku. Rozmixujeme ji ponorným mixérem a přidáme ostatní ingredience. Nechte chvíli v lednici stuhnout.
Modelujeme kuličky, které obalíme v kokosu. Z takto připravených kuliček vytvoříme sněhuláčky a dozdobíme dle své fantazie.

 

 

Vánočka


Potřebujeme:
70 g vlašských mletých ořehů
50 g mletého sušeného kokosu
100 g datlí...
špetka soli
2 lžíce vody
Lžíce citronové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
Rozinky, mandle na dozdobení

Smícháme ořechy s kokosem, citrónovou kůrou a solí. Přidáme rozmixované datle se dvěma lžícemi vody a utvoříme krásné tvárné těsto, z kterého upleteme vánočku. Nakrájíme na cca 1,5 cm plátky. Pokud se vám nechce plést, stačí udělat šištičku, kterou též krájíme na plátky.
Dozdobíme mandlemi, rozinkami a sušíme cca 7-10 hodin do 50 stupňů.
Po 4 hodinách otočíme. Vánočka je krásně křehká a její chuť připomíná její pečenou verzi.

 

Vánoční houbový KUBA se "slaninou"

Potřebujeme:
1/2 hrnku pohanky světlé
5 středních oloupaných kloboučků žampionů...
2-3 stroužky česneku
1 lžička koření uzená paprika( supluje chuť slaniny)
1 lžička majoránky
1 lžička mletého kmínu
1/2 cibule nebo 1 menší
2 lžíce olivového oleje, sůl

Pohanku necháme přes noc namočenou a ráno vodu slijeme a propereme v čisté vodě. Můžete si ji nechat dva dny klíčit, pak je výživnější.
Do mísy dáme drobně nakrájené žampiony, zasypeme kořením, přidáme olej a promíchame. Přidáme pohanku, osolíme a ještě jednou zamícháme.
Necháme odležet do oběda a podáváme. Vydá cca na 1 porci.
Výborné, rychlé a výživné.

Sluníčko v duši všem a krásné živé tvoření

 
Fotka uživatele Vaření bez vaření podle Petry Rybové.

 

Plněné datlové bonbóny

Potřebujeme:
50 g mletého máku
1/2 banánu
1/2 lžičky mleté skořice
Datle bez pecky

Do umletého máku rozmačkáme banán a přidáme skořici. Vzniklou hmotou plníme datle a podáváme.
Výborné rychlé pohoštění nejen na vánoční stůl .

Sluníčko v duši všem přeji a krásné raw matláníčko

Medový perník s polevou

Potřebujeme na těsto :
2 šálky mandlí
1 šálek ovesných vloček
1 lžíce nepraženého kakaa, nebo obyčejného
1 lžíce perníkového koření
Med
Kokos na ozdobu

Poleva :
Med, trochu vody, nepražené kakao

Suché ingredience pomeleme na mouku, smícháme s kakaem a kořením. Do sypké směsi přidáme med a utvoříme tvárné těsto
Natlačíme do menší formy a chvíli dáme do mrazáku.
Na hotový perník rozetřeme polevu, ozdobíme kokosem a podáváme.

Chutná jako pečený, ostudu si s ním určitě neuříznete

Dobrou náladu všem a sluníčko v duši